Reptielen huisdier
Vaak wordt mij gevraagd of reptielen ook goede huisdieren zijn. De meningen verschillen hierin nogal.. Mijn mening is, ja, het zijn goede huisdieren, mits je weet waar je aan begint.. Er komt veel bij kijken en kost veel geld.
Allereerst ga je jezelf inlezen in het dier dat je aanspreekt.. Dit betekend niet dat je een dag gaat lezen op internet.. Inlezen betekend écht intensief leren over het dier. Maanden lang iedere dag lezen; wat heeft het dier nodig qua verzorging, waar komt het dier oorspronkelijk vandaan, hoe groot wordt het dier, hoe groot moet het terrarium zijn? In de laatste 2 vragen vergissen mensen zich vaak nog.. Ik neem als voorbeeld even de baardagaam.. Je koopt een jong diertje in de dierenwinkel, het diertje is dan ongeveer 15 cm groot.. een bak van 80x40x40 cm is dan nog voldoende.. Echter, na ongeveer 2 jaar is het dier al ruim 40 cm en is de bak dus te klein.. Dan moet er een grotere bak komen en ook dat kost weer geld. De dieren worden 50 cm dus een bak van 120x60x60 is toch wel nodig.
Wanneer je hebt besloten dat het niet erg is dat het dier toch relatief groot wordt, of je hebt een kleinblijvende soort die je aanspreekt ga je kijken waar het dier voorkomt, wat voor natuurlijk biotoop het dier nodig heeft en wat de temperaturen zijn die het dier gewend is. Een reptiel is een kijkdier.. het is niet een dier dat dagelijks gehanteerd dient te worden. Ze worden niet tam, zoals een hond, wel kunnen ze wennen aan je hand, dus handtam worden.. Dit wil zeggen dat ze het niet erg vinden om gehanteerd te worden, echter het blijft een kijkdier en geen knuffeldier.
Nou, je weet nu waar het dier voorkomt, wat de natuurlijke omgeving is en wat de zomer- en wintertemperatuur is. Nu kun je verder lezen, hoe is het dier in de omgang? Is het een dier dat makkelijk te houden is of stelt het dier veel eisen? Ook deze vragen zijn van belang. Een reptiel wordt relatief oud, meeste soorten zitten tussen de 20 en de 40 jaar, al zijn er ook genoeg soorten die de 80 en zelfs meer dan 100 jaar oud worden.
Is het nog steeds een dier dat je wil? Bevallen de eisen die de dieren stellen? Dan kun je gaan kijken naar wat het dier nu gaat kosten.. Er zijn soorten die een paar tientjes kosten, echter, sta er niet van te kijken als je soorten ziet langskomen met 3 nullen achter het getal. Een terrarium is ook duur, een terrarium met de afmetingen 120x60x60 zit al snel op 280 euro en dan heb je nog geen lampen, bodembedekking, inrichtingsmateriaal, voer en drinkbak, ....
Wat nog ontzettend belangrijk is, is dat je weet of het dier wel gehouden mag worden. Dit is geregistreerd bij CITES (Convention on International Trade in Endangered Species).
Ook is het heel belangrijk dat het dier de nodige vitaminen en calcium binnen krijgt. Dit is in poedervorm te krijgen en strooi je over het eten. Het beste is om de ene dag calcium en de volgende dag vitaminen te geven. Calcium is, samen met de UV-lamp, goed voor de opbouw van beenderen. Dit is héél belangrijk.
Het eten verschilt per soort.. Sommige soorten zijn carnivoor (dierlijk), sommige soorten herbivoor (groenvoer) en sommigen zijn omnivoor (alleseters). Ook moet je rekening ermee houden dat er soorten zijn die zich overdag niet laten zien. In het wild gaan veel reptielen ook in winterrust; dit betekent dat de dieren eigenlijk niet veel eten en zich kalm houden.. Ze moeten wel af en toe eten en drinken aangeboden krijgen. Na de winterrust is het paartijd.. De dieren zijn dan weer klaar voor het paren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb