Vitamines en calcium

Reptielen hebben wat meer vitamines en calcium nodig. Dit is naast lampen en een goede huisvesting een van de basisproducten die ze nodig hebben om te kunnen leven. Vitamines zijn stoffen die elk levend wezen nodig heeft om te kunnen leven, het zorgt er voor dat het afweersysteem werkt. Er zijn vitamines die in water oplossen (dit zijn de vitamines van de B- en C-groep) en vitamines die in vet oplossen (de vitamines van de A-, D-, E- en K-groep), de vitamines die in water oplossen, lossen eerder op dan de vitamines die in vet oplossen. 

Tekorten aan bepaalde vitamines kunnen ontstaan doordat de dieren te weinig, onjuist samengesteld of te eenzijdig voedsel krijgen. Vaak is het echter zo dat bepaalde groepen vitamines niet of nauwelijks door het dier zelf aan worden gemaakt. Hier speelt een voedingssupplement dus een belangrijke rol bij. Het is aan de eigenaar om het dier juist dat extra beetje vitamines te geven zodat het een goed en gezond leven leidt. Vooral vitamines A en D3 spelen bij reptielen een belangrijke rol. D3 is namelijk de vitamine die zorgt voor een goede spijsvertering, het hartritme en zenuwstelsel wordt gereguleerd en de vitamine zorgt voor sterke botten. Het is alleen zo dat een reptiel pas voldoende vitamine D3 aan kan maken wanneer er UV - B verlichting aanwezig is. Helaas zitten onze reptielen in gevangenschap en krijgen ze dit dus niet. Daarom is het belangrijk dat er UV - verlichting in het terrarium aanwezig is. Wanneer deze UV - stralen de huid van het dier binnen dringen kan er extra vitamine D3 aangemaakt worden en verloopt de spijsvertering een stuk beter. Op deze manier wordt ook het calcium in het lichaam opgenomen, niet alleen in de botten, maar ook in de bloedsomloop. Vitamine A voorkomt op zijn beurt weer oog- en huidproblemen, draagt bij aan het onderhoud van de botten, onderhoudt het gezichtsvermogen, versterkt het afweersysteem, verbeterd het bloedbeeld en bevorderd en reguleert de celdeling en celgroei. Wanneer je dier dus moeite heeft met vervellen kan dit duiden op of een te droog terrarium of op een vitamine A gebrek.

Let wel op bij de dosering van de vitamines. Geef niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid. Want bij een overdosis aan vitamine A wordt de vitamine D3 onderdrukt en heb je dus een averechts effect. Maar bij een overdosis vitamine D3 hoopt calcium zich in de organen op en kan dit op den duur leiden tot vergiftiging en skeletproblemen.

Een andere belangrijke vitamine is vitamine C. Hoewel je dit niet vaak hoort, is het wel zo dat vitamine C het afweersysteem versterkt, zorgt voor ijzeropslag en - transport, maar misschien wel de belangrijkste functie van deze vitamine is de bevordering van calciumstofwisseling. Zonder deze vitamine komt het calcium dus niet terecht waar hij terecht moet komen en kan het calcium zijn werk niet optimaal doen

Mineralen zijn ook heel belangrijk voor het lichaam. Er zijn alleen een paar verschillen met vitamines. Ten eerste kan het lichaam de mineralen niet zelf aanmaken, maar alleen opnemen. Daarnaast worden vitamines verbruikt door het lichaam, dit is bij mineralen niet het geval. Het reptiel raakt ze slechts kwijt. Bijvoorbeeld door afscheiding zoals urine. Wanneer je dier een tekort heeft aan mineralen zul je als eerste merken dat het inactief en slaperig wordt. Het is namelijk zo dat vitamines niet kunnen functioneren zonder mineralen. Zo zorgen mineralen bijvoorbeeld voor het zuurstof transport door het lichaam, voor de groei en het behoud van weefsels, ze zijn betrokken bij het samentrekken van spieren, bij het functioneren van het zenuwstelsel en ze zijn betrokken bij de energiehuishouding. Ook mineralen zijn in 2 groepen in te delen, de macro mineralen en de micro mineralen. De micro mineralen worden ook wel spoorelementen genoemd. Het verschil tussen de macro mineralen en de micro mineralen is dat het lichaam van de macro mineralen dagelijks een grote hoeveelheid nodig heeft en van de micro mineralen dagelijks een kleine hoeveelheid. De belangrijkste mineralen voor reptielen zijn calcium, natrium, kalium, magnesium, jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer. Hiervan behoren calcium, magnesium, kalium en natrium tot de macro mineralen en jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer tot de micromineralen.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb